Intressant

Jag måste medge att jag blir mer och mer såld. Det som i början kändes som ett måste börjar jag nu längta till. Jag längtar till att slå mig ner vid litteraturen och plöja sida efter sida, tolka, analysera och referera och citaten de blir fler och fler, ju mer jag läser ju mer finner jag allt som jag läser är viktigt! Ibland får jag liksom hejda mig för att inte försöka memorera hela sidor :D

 

Som det här:

 

En ny lärarutbildning måste få en fast grund av vetenskapligt ba­serade kunskaper om människan som biologisk, social och kultu­rell varelse. Ett sådant fundament inrymmer bidrag från modern hjärnforskning, utvecklingspsykologi, kognitiv psykologi, differen­tialpsykologi, socialpsykologi, sociologi och framförallt pedagogisk psykologi som integrerar mycket av kunskaperna från de olika spe­cialområdena och i grunden handlar om människans lärande (SOU 2008:109, s-203).

 

Stannade här och funderade en stund. Citatet har egentligen inte mycket att göra med de frågar jag ska fokusera på. Okej!!! mycket inom psykologin men absolut inget om hur vi ska arbeta didaktiskt tänkte jag och fortsatte sedan läsa.

 

Persson och Barow (2012) konstaterar att det är minst sagt noterbart att varken utbildningsvetenskap, didaktik eller (special)pedagogik nämns i detta sammanhang. (Lutz 2013)

 

Jag funderar alltså på rätt saker :)

 

 Skolan som institution har ju gått från centralisering till decentralsisering, från segregering, integrering till inkludering varav det sistnämnda är något som är i ropet att diskutera i många skolor idag. Vad sägs då om detta?

 

Nordin­Hultman (2004) poängterar den motsättning som finns mellan indivi­dualisering och inkluderande perspektiv i verksamheten. Hon menar att genom användandet av begrepp som individ, identitet och utveckling sätts föreställningar i arbete, som gör att ett barns sätt att vara förläggs till barnet självt, trots allt tal om ett samspel med omvärlden. (Lutz 2013)

 

Hmmmm nä nu ska jag läsa vidare :D Kanske delar jag med mig av mer framöver......